Ogólnie o WotR'ze

Jak już przesuniesz ten tysiąc figurek, to mi powiedz...

Moderatorzy: Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

Awatar użytkownika
Gizol
Nadzorca Trolli
Posty: 622
Wiek: 23
Dołączył: 22 lip 2010
Skąd: Tarnowskie Góry

15 sty 2011, 19:56

Czyli jak mam kompanie jazdy np. RoRów to w niej nie może być Eomera tylko max Kapitan??
Szagrat pisze:czy berserker walczy bronią oburęczaną
To w takim razie, poproszę jednoręczaną.
Awatar użytkownika
Silverhand
Honorowy Redaktor
Posty: 1791
Wiek: 31
Dołączył: 25 sty 2008
Skąd: W-wa

15 sty 2011, 20:04

Eh, zacznijmy od nazewnictwa. KOMPANIA to jedna podstawka; FORMACJA to zbiór kompanii, jeśli budujesz rozpiskę, to kupujesz formacje o X kompaniach, gdzie pierwsza kompania jest kompanią dowodzenia. Epiccy bohaterowie przyłączają się do kompanii dowodzenia LUB, jeśli się nie mieszczą, do następnej kompanii (aż będzie full , wtedy nie mogą się przyłączyć). Tak więc Eomer przyłączy się do drugiej kompanii w oddziale i dalej będzie z oddziałem jeździł.
Awatar użytkownika
Gizol
Nadzorca Trolli
Posty: 622
Wiek: 23
Dołączył: 22 lip 2010
Skąd: Tarnowskie Góry

15 sty 2011, 20:10

Okej dzięki za tą odpowiedź, to rozwiało moje wątpliwości. Co do nazw to trochę mi się jeszcze mylą więc postaram się to jakoś zapamiętać :)

Czyli jak w podręczniku do WoTRa pisze One to six companies to wtedy jest jedna formacja jak np. z tych 1 do 6 wykupimy 3??
Szagrat pisze:czy berserker walczy bronią oburęczaną
To w takim razie, poproszę jednoręczaną.
Awatar użytkownika
Hawaj
Gobliński jeździec
Posty: 52
Wiek: 41
Dołączył: 18 paź 2010
Skąd: Łódź

15 sty 2011, 20:32

tak możesz wykupić od 1 do 6 kompanii
Awatar użytkownika
Gizol
Nadzorca Trolli
Posty: 622
Wiek: 23
Dołączył: 22 lip 2010
Skąd: Tarnowskie Góry

15 sty 2011, 20:40

A można podzielić te 6 kompani do wykupienia na 2 formacje po 3 kompanie zamiast 1 formacji z 6 kompaniami??
Szagrat pisze:czy berserker walczy bronią oburęczaną
To w takim razie, poproszę jednoręczaną.
Awatar użytkownika
Silverhand
Honorowy Redaktor
Posty: 1791
Wiek: 31
Dołączył: 25 sty 2008
Skąd: W-wa

15 sty 2011, 20:47

Nie nie, to nie tak. 1-6 odnosi się do liczby kompanii w formacji. A samych formacji możesz mieć nieskończoną ilość (o ile mieszczą się w punktach). Więc możesz mieć i 3 formacje po 6 kompanii dajmy na to, WoMTów.
Awatar użytkownika
Turnavine
Honorowy Redaktor
Posty: 2350
Dołączył: 24 sty 2008

15 sty 2011, 20:48

To nie jest globalna ilość kompanii jakie mogą pojawić się na stole tylko minimalna i maksymalna w ramach jednej formacji.

Tj. np. formacji common ( do rare odnosi się to samo - są tylko ograniczone tym, że nie może być ich więcej niż common, za to formacja Legandarna może być tylko jedna na stole ) z wymogiem 1-4 możemy wystawić w ilościach hurtowych np. 4 w tym jedną złożoną z trzech kompanii, dwie z dwóch i jedną z czterech.
Ograniczeniem jest to, że nie możemy wykupić więcej niż cztery kompanie w ramach jednej formacji.
Jesteś nowy? Przeczytaj. - nieaktualizowane. Nie gram już w figurkę. PM-ki z pytaniami mijają się z celem.
Awatar użytkownika
Gizol
Nadzorca Trolli
Posty: 622
Wiek: 23
Dołączył: 22 lip 2010
Skąd: Tarnowskie Góry

15 sty 2011, 20:51

Czyli dla jednej formacji jest max np 4 kompanie, ale formacji typu common mogę ile wlezie?? A co z typem Rare i Legendary?? Jest dla nich jakaś określona liczba maxu formacji??
Szagrat pisze:czy berserker walczy bronią oburęczaną
To w takim razie, poproszę jednoręczaną.
Awatar użytkownika
Gymlet
Pomocnik Szamana
Posty: 879
Wiek: 28
Dołączył: 08 lut 2008
Skąd: False Propeth Inn

15 sty 2011, 20:56

Common - dowolnie, przynajmniej jedna. Rare - nie więcej niż Common. Legendary - tylko jedna danego typu (ni dy rydy mieć dwóch Drużyn Pierścienia, sorry :P Legendarki mają imiennych bohaterów, stąd niemożność kopiowania; "wyjątek" to Winged Nazgul, których można mieć 9: WK, Khamula, DM, SL, Undi, Tainted, KoU, Beta, Dwimm).
Ostatnio zmieniony 15 sty 2011, 20:59 przez Gymlet, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawężnik Wojowników Rohanu Na Camelu

May my blade be sharp, may I sculpt the new fate for my enemies.

Kod: Zaznacz cały

Przychodzi smok w paski do hydry, a hydra na to...
Awatar użytkownika
Gizol
Nadzorca Trolli
Posty: 622
Wiek: 23
Dołączył: 22 lip 2010
Skąd: Tarnowskie Góry

15 sty 2011, 20:58

Okej to ja już więcej na daną chwilę pytań nie mam :) Dzięki Gymly, Hawaj, Sillverhand oraz Arathorn za udzielone odpowiedzi :)
Szagrat pisze:czy berserker walczy bronią oburęczaną
To w takim razie, poproszę jednoręczaną.
Awatar użytkownika
Turnavine
Honorowy Redaktor
Posty: 2350
Dołączył: 24 sty 2008

15 sty 2011, 20:58

Nie, nie, nie - trochę zamotałem bo chciałem żeby przykład był bardziej kompleksowy.

Są różne rodzaje formacji ( formacja to zbiór kompanii lub jedna kompania ): common (musisz mieć przynajmniej jedną kompanię w armii - taki jest wymóg ) - możesz mieć tych formacji ile wlezie.
rare - nie możesz mieć więcej formacji i kompanii rare niż common ( ich liczba może być równa ).
legendary - możesz mieć tylko jedną danego typu. Np. nie może być 3 formacji z Denethorem; jest to o tyle logiczne, że takich Denethorów sztuk było jeden.;)

Inną sprawą jest zawartość kompanii w ramach formacji - to te liczby np. 1-3, 1-4.
Oznacza to, że w ramach formacji można wystawić tylko taką kompanii jaka mieści się w widełkach.

Np. mając formację 1-6 możemy w jej ramach wykupić 1, 2, 3, 4, 5, 6 kompanii, ale nie więcej.

Typ formacji i zawartość kompanii w nich nie są ze sobą powiązane! Jedna formacja common może mieć ograniczenie 1-4, druga 1-6, a Rare np. 1-2 lub 1-6.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2011, 21:00 przez Turnavine, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesteś nowy? Przeczytaj. - nieaktualizowane. Nie gram już w figurkę. PM-ki z pytaniami mijają się z celem.
Awatar użytkownika
Hawaj
Gobliński jeździec
Posty: 52
Wiek: 41
Dołączył: 18 paź 2010
Skąd: Łódź

15 sty 2011, 20:59

Legendarne formacje wystawiasz pojedynczo (od 1 kompanii wzwyż) np. Sons of Eorl możesz wystawić tylko jedną formację która może mieć od 1 do 6 kompani. Na legendarne formacje nie ma limitu. Czyli cała twoja armia może składać się z legendarnych formacji.
Rare formacje - nie możesz ich wystawić więcej niż commonów.
Awatar użytkownika
Turnavine
Honorowy Redaktor
Posty: 2350
Dołączył: 24 sty 2008

15 sty 2011, 21:01

Legendarne formacje wystawiasz pojedynczo (od 1 kompanii wzwyż) np. Sons of Eorl możesz wystawić tylko jedną formację która może mieć od 1 do 6 kompani.
SoE są rarami, a nie legendarkami, legendarką jest formacja króla duchów, formacja Erkenbranda czy Theodreda ( dwie ostatnie blokują możliwość wystawienia tych bohaterów jako epików).
Jesteś nowy? Przeczytaj. - nieaktualizowane. Nie gram już w figurkę. PM-ki z pytaniami mijają się z celem.
Awatar użytkownika
House MD
Gobliński jeździec
Posty: 63
Wiek: 24
Dołączył: 03 lis 2009
Skąd: Warszawa

17 sty 2011, 22:17

Witam! Miałem dłuuugi rozbrat z WoTR-em, dlatego nie pamiętam dokładnie co i jak odnośnie niektórych kwestii. Mianowicie:
Jak mam epic hero w kompanii innej niż dowodząca (jako że tam nie ma miejsca), to mogę go w trakcie fazy ruchu przestawić do dowolnej innej kompanii w tej jednostce?
Jeśli taki epic znajdzie się, gdzieś na tyłach i będzie w najdalej oddalonej kompanii od walki (z której teoretycznie zdejmuje się zabitych), to będę go musiał usunąć, gdy formacja ucierpi na tyle zeby z tej ostatniej kompanii zdjąć tych kilka modeli? Czy może źle interpretuję, tą zasadę ze zdejmowaniem modeli z oddalonej maxymalnie kompanii?
Gdyby w jeziorze były ryby to wędkowanie nie miało by sensu.
Awatar użytkownika
Ven
Pomocnik Szamana
Posty: 940
Wiek: 28
Dołączył: 23 sty 2008
Skąd: Poznań

17 sty 2011, 23:06

Oba tak - dobrze interpertujesz ;)
Trzeba na to uważać, bo potem ups się robi ;))
Nie bądź taki zabAAAAAAAAwny !

Jesteś z Poznania? kliknij!

ODPOWIEDZ