Ogólne pytania dotyczące Fight Phase

Moderatorzy: Konradussss, Thein, Koshara, Kevin, Mnil

Thorvald
Bębniarz z głębin
Posty: 128
Rejestracja: 06 sty 2010, 8:39
Skąd: Września/Poznań

Post autor: Thorvald » 16 kwie 2010, 20:36

Vault Warden Team posiada piki i bron ręczną
Wybierają oni broń której używają na początku fazy walki czy jakos inaczej to u nich działa?

(wziąłem to z army buildera, ale zobaczyłem w podręczniku, że jednak nie mają hand weapon, pozostawiam jednak moje poniższe pytanie:)

Nie ten dział ale zapytam przy okazji:
-czy broń miotana też ma -1 siły powyżej połowy zasięgu?
-czy broń miotana otrzymuje premie za współczynnik walki dystansowej? W podreczniku nie doszukałem sie informacji na ten temat
Durbgu nazgshu
Durbgu dashshu

Awatar użytkownika
Silverhand
Honorowy Redaktor
Posty: 1791
Rejestracja: 25 sty 2008, 7:46
Skąd: W-wa

Post autor: Silverhand » 16 kwie 2010, 20:50

W WotRze w podręczniku stoi, że VWK ma tylko piki i pawęże. To chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Tak, broń miotana to shooting attack, więc wszystkie modyfikatory z zasięgu i współczynników do niej też się stosują.

Awatar użytkownika
mroziak
Treser wargów
Posty: 44
Rejestracja: 25 mar 2009, 15:13
Skąd: sącz

Post autor: mroziak » 15 sie 2010, 19:25

Jestem kompletnie zielony, więc będę pytał o rzeczy może oczywiste. Na razie jestem jeszcze przez bitwą testującą system i potrzebuje tego na jutro.

Jak walczy kawaleria? Tzn, ile wypłaca ataków jak szarżuje?
To x+1 za każdą kompanię wspierającą+różnica walki, tak? Ile to x?
Mój Boromir jest sławny!
[...] Boromir z Białej Wieży nieraz rozgromił mi większość Bohów i normalnych plastików

Awatar użytkownika
kcpr
Bębniarz z głębin
Posty: 148
Rejestracja: 24 lis 2009, 15:20
Skąd: Rzeszów

Post autor: kcpr » 15 sie 2010, 20:21

mroziak pisze: Jak walczy kawaleria? Tzn, ile wypłaca ataków jak szarżuje?
To x+1 za każdą kompanię wspierającą+różnica walki, tak? Ile to x?
Po pierwsze na przyszłość najpierw poszukaj w innych tematach bo jestem prawie pewien, że ktoś już kiedyś zadawał to pytanie.

Co do samego pytania to średnio rozumiem te twoje obliczenia ("kompanie wspierającą"?). W każdym razie kawaleria walczy tak:
1. Kiedy jednostka kawaleryjska szarżuje na piechotę (ale nie kiedy jest odwrotnie!) dostaje 2 "rzeczy":
-dodatkowy atak 'od szarży' (uderza z pędem więc trudniej z nią wygrać)
-powalenie - jeśli konnica wygra walkę piechata która z nią walczyła (ale nie jednostki wspierające, bo one tylko dodają atak walczącym-same jakoby nie biorą udziału w potyczce) zostaje powalona, a więc od razu dostaje podwójne obrażenia od jednostki konnej (masz 2 razy więcej kości na zranienie-oczywiście uwzględnia się też dodatkowy atak od szarży)
2. Szarżując możesz wybrać czy chcesz stosować statystyki jeźdźca czy konia/warga/besti. Np. Jeździec warga wybierze staty warga, bo ma on siłę 4, a nie 3; tak samo zrobi Nazgul na besti, bo ma ona wyższą walkę, siłę i ilość ataków.
3. Konnicy nie można wspierać.
4. Jednostki będące konno/na wargu nie mogą się tarczować.

Pozdro ;]
Ostatnio zmieniony 15 sie 2010, 20:31 przez kcpr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lapamat
Bębniarz z głębin
Posty: 102
Rejestracja: 26 sty 2010, 21:40
Skąd: Izabelin

Post autor: lapamat » 15 sie 2010, 20:26

Ja i tak nie ogarniam...
Jeśli wbije się jazda w piechotę to jedyne co wiem to to że mam +6 kostek , czy jest coś jeszcze przy szarży (inne zasady specjalne) bo tych tu nie moe za bardzo ogarnąć :? . Może ktoś mi opisać przebieg wszarżowania 3 kompanii rohirimów w odział orków? w sensie po kolei co i jak
Z góry dziękuję
The time of the orc , has come

Awatar użytkownika
mroziak
Treser wargów
Posty: 44
Rejestracja: 25 mar 2009, 15:13
Skąd: sącz

Post autor: mroziak » 15 sie 2010, 20:53

kcpr pisze:Po pierwsze na przyszłość najpierw poszukaj w innych tematach bo jestem prawie pewien, że ktoś już kiedyś zadawał to pytanie.

Co do samego pytania to średnio rozumiem te twoje obliczenia ("kompanie wspierającą"?). W każdym razie kawaleria walczy tak:
1. Kiedy jednostka kawaleryjska szarżuje na piechotę (ale nie kiedy jest odwrotnie!) dostaje 2 "rzeczy":
-dodatkowy atak 'od szarży' (uderza z pędem więc trudniej z nią wygrać)
-powalenie - jeśli konnica wygra walkę piechata która z nią walczyła (ale nie jednostki wspierające, bo one tylko dodają atak walczącym-same jakoby nie biorą udziału w potyczce) zostaje powalona, a więc od razu dostaje podwójne obrażenia od jednostki konnej (masz 2 razy więcej kości na zranienie-oczywiście uwzględnia się też dodatkowy atak od szarży)
2. Szarżując możesz wybrać czy chcesz stosować statystyki jeźdźca czy konia/warga/besti. Np. Jeździec warga wybierze staty warga, bo ma on siłę 4, a nie 3; tak samo zrobi Nazgul na besti, bo ma ona wyższą walkę, siłę i ilość ataków.
3. Konnicy nie można wspierać.
4. Jednostki będące konno/na wargu nie mogą się tarczować.

Pozdro ;]
To nie jest LotR SBG? Bo wygląda jakoś znajomo. :P

Po pierwsze to najpierw sprawdź w jakim dziale odpisujesz. Bo możesz palnąć głupotę. No chyba że to ja jestem w błędzie i w wotrze kawaleria szarżuje tak samo jak w lotrze. :P

Przyłączam się po części do pytania Lapamata. Chociaż sama wiadomość że dostaje się +6 kostek jeśli walczy się z piechotą jest już dla mnie bardzo pomocna. Dzięki. :]
Mój Boromir jest sławny!
[...] Boromir z Białej Wieży nieraz rozgromił mi większość Bohów i normalnych plastików

Awatar użytkownika
Gymlet
Pomocnik Szamana
Posty: 879
Rejestracja: 08 lut 2008, 16:42
Skąd: False Propeth Inn

Post autor: Gymlet » 15 sie 2010, 21:14

~kcpr - ogarnij człowieku :P

Kawaleria szarżuje k6+6 cali w fazie szarży. Szarżująca wypłaca:
-> każda kompania stykająca się z wrogiem: bazowe ataki kompanii z bonusem +2 przeciw innej kawie/+6 przeciw piechocie (piki anulują) plus ew. różnica Fighta
-> kompanie nie stykające się bezpośrednio z wrogiem zapewniają kostkę supportu, jak zwykle

Nieszarżująca: bazowe plus ew. różnica Fighta.
Pawężnik Wojowników Rohanu Na Camelu

May my blade be sharp, may I sculpt the new fate for my enemies.

Kod: Zaznacz cały

Przychodzi smok w paski do hydry, a hydra na to...

Awatar użytkownika
mroziak
Treser wargów
Posty: 44
Rejestracja: 25 mar 2009, 15:13
Skąd: sącz

Post autor: mroziak » 15 sie 2010, 21:59

Dziękuje, teraz mogę śmiało iść rzezać haradrimów. :)
Mój Boromir jest sławny!
[...] Boromir z Białej Wieży nieraz rozgromił mi większość Bohów i normalnych plastików

Awatar użytkownika
lapamat
Bębniarz z głębin
Posty: 102
Rejestracja: 26 sty 2010, 21:40
Skąd: Izabelin

Post autor: lapamat » 16 sie 2010, 7:09

No dzięki , to to i ja wiedziałem ale kolega kcpr coś namieszał :)
The time of the orc , has come

Awatar użytkownika
kcpr
Bębniarz z głębin
Posty: 148
Rejestracja: 24 lis 2009, 15:20
Skąd: Rzeszów

Post autor: kcpr » 17 sie 2010, 17:22

pwnd! (/.-) Sorry koledzy, ale wlazłem do tego tematu przez "Co nowego na forum?" i nigdzie nie było napisane ( i zauważcie, iż nadal nie jest), że to zasady Wotra - teraz dopiero zczaiłem :D Pisałem o zwykłym SBG... Na usprawiedliwienie dodam jeszcze, że robiłem to wszystko na komórce, a nie na kompie ;]

Sorry za namieszanie - jeśli chcecie usunę tamtego posta... ;]

Maciek95
Treser wargów
Posty: 45
Rejestracja: 16 lut 2010, 15:36
Skąd: Józefów

Post autor: Maciek95 » 28 sie 2010, 8:36

mam pytanie , Piechota walczy z monsterem monster pierwszy wpłaca rany czas na piechotę jak piechota właca rany monsterwowi rzuca tyle razy na tabelkę ile ma ataków ile ma pełnych komanni ????
Maciek95

Awatar użytkownika
lapamat
Bębniarz z głębin
Posty: 102
Rejestracja: 26 sty 2010, 21:40
Skąd: Izabelin

Post autor: lapamat » 28 sie 2010, 10:08

No tyle ma ataków ilu ma kompanii stykających się z monsterem a supporty dają dodatkowe +1. No znaczy pamiętaj że jeden ziomek w oddziale ma 1 atak
The time of the orc , has come

_Orku_
Sędzia LO
Posty: 226
Rejestracja: 18 sty 2009, 21:43
Skąd: Kraków

Post autor: _Orku_ » 28 sie 2010, 15:40

Nie jestem w stanie odszyfrować pytania :?

Awatar użytkownika
lapamat
Bębniarz z głębin
Posty: 102
Rejestracja: 26 sty 2010, 21:40
Skąd: Izabelin

Post autor: lapamat » 28 sie 2010, 19:48

Nie no po prostu jemu chodzi o to czy komapania wali 8 ataków jak ma 3 typów i czy atakują ci którzy zostali zabici przez monstera (tak mi sie zdaje)
The time of the orc , has come

Awatar użytkownika
satrox
Bębniarz z głębin
Posty: 175
Rejestracja: 30 paź 2008, 11:57
Skąd: śląsk

Post autor: satrox » 30 sie 2010, 19:45

Monster może się stykać/walczyć TYLKO z jedną kompanią piechoty. Więc więcej ataków jak 8 mu nie wypłacisz. Także, woundy/kille zadane przez monstera "wchodzą" pierwsze, jednak zawsze wyciąga się je z ostatniej kompanii, zwykle niewalczącej, a o tym decyduje gracz, który ją kontroluje. Innymi słowy, możesz takim trollem wbić się w 2 formacje piechoty, zadać nawet 8 kill, ale przeciwnik zciągnie kompanie niewalczącą i tak odda Ci 8 ciosów. Zrozumiałe?
si vis pacem, para bellum

ODPOWIEDZ

Wróć do „Walka”