Ogólne pytania dotyczące Fight Phase

Moderatorzy: Konradussss, Thein, Koshara, Kevin, Mnil

Awatar użytkownika
Silverhand
Honorowy Redaktor
Posty: 1791
Rejestracja: 25 sty 2008, 7:46
Skąd: W-wa

Post autor: Silverhand » 15 gru 2010, 0:06

IMO GW dobrze interpretuje tą zasadę, w końcu HF doprowadza do wcześniejszego starcia formacji, a duele są przed starciami formacji. Poza tym jak wygrasz HF możesz jeszcze raz zaszarżować, a wtedy duel się odbędzie.

Awatar użytkownika
satrox
Bębniarz z głębin
Posty: 175
Rejestracja: 30 paź 2008, 11:57
Skąd: śląsk

Post autor: satrox » 15 gru 2010, 7:21

Jesli wygrasz...i zaszarzujesz to tak, ale jest to sposob na unikniecie duela. Dla mnie omijanie zasad. Taki Saurman czy Gandi staja sie nie do dopadniiecia na duelu, szczegolnie grajac bez ES w duelach bezsensowne staje sie wstawianie kosiarzy do rozpisek. Przeciwnik bedzie unikal wyzwan az nam sie spali might i tyle bedzie ze sztandarowego w wotrze pojedynku bohow. Heh, pewnie bede jak zdarta plyta ale to znow trafia glownie w graczy dobra. Skoro gra nie bedzie sie rozgrywac przez duele prawie zupelnie a przez starcie formacji juz zawsze beda wygrywac ci z lepsza magia i liniowymi jednostkami. ;)
si vis pacem, para bellum

Awatar użytkownika
Ven
Pomocnik Szamana
Posty: 940
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:15
Skąd: Poznań

Post autor: Ven » 15 gru 2010, 9:07

Z HF to rzeczywiście idiotyzm.

Co nie zmienia faktu, że w duelu nie powinien działać ES :D - ale to już moje tam takie zboczenie :P
Nie bądź taki zabAAAAAAAAwny !

Jesteś z Poznania? kliknij!

Awatar użytkownika
Silverhand
Honorowy Redaktor
Posty: 1791
Rejestracja: 25 sty 2008, 7:46
Skąd: W-wa

Post autor: Silverhand » 15 gru 2010, 10:09

Nie wiem dlaczego to miałoby być omijanie zasad, skoro zasada mówi, że duel jest przed walką. Poza tym masz 50% szans na dopadnięcie Gandalfa w duelu, więc to nie jest takie nigdy. Równie dobrze można powiedzieć, że jest mała szansa dopaść Sarumana czy Radagasta, bo na nich rzadko kiedy możesz szarżować. No i z reguły dobro ma więcej mightów, więc IMO nie jest to jakiś bat na graczy dobra. A tak lubiane przez graczy obcięcie ES w duelach przynosi również taki efekt, że gra jest rozgrywana w większej mierze przez starcia formacji ... i wszyscy tak wolą (wszyscy? prawie wszyscy, jest jedna ... a nieważne)

Awatar użytkownika
satrox
Bębniarz z głębin
Posty: 175
Rejestracja: 30 paź 2008, 11:57
Skąd: śląsk

Post autor: satrox » 15 gru 2010, 17:47

Oh, Silverhand, nie bierzmy tego tak na poważnie ;)
Nie dość, że (w czym się chyba zgadzamy) system ma sporo uchybień tfórcy raczą nas takimi kwiatkami. Trudno jest określić, czy zmiana to na dobre czy złe. Na pierwszy rzut oka dla mnie to idiotyzm. Oczywiście zgodny z literą zasad ale totalnie odczepiony od realiów gry. Nawet nie Saurman czy Radzio, za których umiejętności płacimy w ich koszxczie, ale byle kap, szaman czy inny boh będzie teaz mógł czmychnąć. No dobrze, będzie miał 50% szans na czmychnięcie, spod ręki Borka, Amdura czy kogo tam jeszcze. Oczywiście sytuacje postrzegam w subiektywny sposób. Często gdy gram wykorzystuje różne szarże, duele, i takie tam by przeciwnika dorwać, wyrwać mu jakiegoś irytującego boha i złapać przewagę w grze. Teraz co? Epickie czy bohaterskie szarże, duele, wyzwania będą miały tylko 50% skuteczności i tak kosztującą might? Tym samym przestaną być po prostu brane pod uwagę. jednym zapisem zabija się kilka innych ciekawych możliwości. Co z tego, że bohater dobra zbierze Black Breath czy jakiś inny czar jak potem wyda jednego M i uniknie walki z kosiarzem zła, co mi z przewagi Borka w M, którą roztrwonię na ganianie pos stole przeciwnika aż w końcu zabraknie mi na duel... Przykłądy można mnożyć, ale jak powiedziałem spojrzenie jest subiektywne, a dyskusja potrzebna.

Co do ES w duelach nawet nie zaczynam (ja wiem kto taki jeden, mały i tak dalej chce żeby w nich były...Goblin King ;P).

Zdravim
si vis pacem, para bellum

Awatar użytkownika
tosiek80_2005
Gobliński jeździec
Posty: 91
Rejestracja: 09 maja 2009, 22:09
Skąd: Tarnowskie Góry

Post autor: tosiek80_2005 » 17 gru 2010, 16:07

Odpowiadam na prowokacje :)

Po pierwsze... Boh dobra maja przeważnie 2 x wiecej potęgi od boh. zła. Więc takie unikanie może się udać raz!
Po drugie... Jest jeszcze rzut kostką, która akcja jest pierwsza, wiec 50% prawdopodobieństwo, że jednemu albo drugiemu punkt potęgi sie zmarnuje.
Po trzecie... To działa w obie strony

Wiec ja nie rozumiem o co ta cała dyskusja. :))
A ja tam GK lubię w szczególności z Druzhag'iem z boku :)
How shall any tower withstand such numbers and such reckless hate??

Awatar użytkownika
BlackMist
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 490
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:57
Skąd: Londyn

Post autor: BlackMist » 17 gru 2010, 21:36

Jest jeszcze taka opcja - robimy duela w osobnych walkach na raz 2 formacjami, ktorys napewno zadziala przed heroiczna walka ze wzgledu na rotacje w wybieraniu kolejnosci. Az takie straszne to FAQ nie jest w tym sensie.

derrkater
Opiekun Balroga
Posty: 1461
Rejestracja: 03 lut 2008, 16:39
Skąd: Warszawa

Post autor: derrkater » 18 gru 2010, 14:48

Głowy nie dam, ale jest raczej tak, że jak mamy 2 heroiki vs. jeden, to są takie możliwe kolejności:

1 2 2
2 1 2

Awatar użytkownika
BlackMist
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 490
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:57
Skąd: Londyn

Post autor: BlackMist » 18 gru 2010, 15:44

Ale mi chodzilo o 2 duele i 2 kontry fightami - jak zrobisz 2 duele i przeciwnik zrobi 2 heroiczne walki to masz mozliwosci takie:

1212
2121

Wiec napewno zdazysz zrobic duela przed ktoryms heroikiem, wiec jeden napewno wyjdzie a drugi napewno nie wyjdzie. Jesli wygrasz roll-off to Ty wybierasz ktory wyjdzie, jak przeciwnik wygra to on wybiera.
Jesli zrobi tylko 1 kontre, to jak wygrasz roll-off, obaj bohaterowie sie dueluja. Jesli przegrasz roll-off to jeden (ten ktory heroika nie zrobil).

Przy 2 duelach osobnych duelach na 2 roznych bohaterow masz zawsze gwarantowane, ze ktorys wyjdzie.

Awatar użytkownika
satrox
Bębniarz z głębin
Posty: 175
Rejestracja: 30 paź 2008, 11:57
Skąd: śląsk

Post autor: satrox » 19 gru 2010, 7:26

czyli, zeby zrobić jeden duel potrzebuje 2 mightów....wspominając jeszcze Dwimma no i Gothmoga, gdzie Ty masz te podwójną przewage mightó Tosiek?
si vis pacem, para bellum

Awatar użytkownika
tosiek80_2005
Gobliński jeździec
Posty: 91
Rejestracja: 09 maja 2009, 22:09
Skąd: Tarnowskie Góry

Post autor: tosiek80_2005 » 19 gru 2010, 9:43

echh.... możemy się tak przerzucać argumentami. Ale tak jak pisałem wcześniej to zawsze działa w obie strony. Poza tym, wspomniałeś o 2 bohaterach zła... a może ja mam zacząć wymieniać ilu po stronie dobra ma wiecej potęgi niż 2 lub nawet 3 ??!!.

Dyskusja staje sie jałowa... Zasada z Faq'u ma sens i jest ciekawym urozmaiceniem gry. działa w obie strony, wiec nikogo nie faworyzuje.

Pozdrawiam i kończę moją dyskusje w tym wątku :)

PS.
Satrox pamiętaj w poniedziałek gramy!!!!
How shall any tower withstand such numbers and such reckless hate??

Awatar użytkownika
Silverhand
Honorowy Redaktor
Posty: 1791
Rejestracja: 25 sty 2008, 7:46
Skąd: W-wa

Post autor: Silverhand » 19 gru 2010, 16:47

Ja od siebie jeszcze dodam, że takiemu Nazgulowi bardziej się opłaca odpalić ES w duelu i na 100% mieć F10 niż robić HF i mieć 50% szans, że się przeżyje, a 50%, że się będzie walczyć duela z F5

Awatar użytkownika
Gula
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 420
Rejestracja: 27 cze 2010, 12:33
Skąd: Tarnowskie Góry

Post autor: Gula » 24 sty 2011, 9:59

Zaczynam zabawę z WOTRem i nie wiem czy gdy kompania straci np.3 jednostki to ma Atak 5 czy bazowo 8??
arturmol pisze:no rzeczywiście "taka sobie" bez fajerwerków,a i nikt ci nie napisze ,że praca jest lepsza jak sobie napiszesz taka sobie albo taka tam.. itp. (...)
zmień dilera
sztygar.

Awatar użytkownika
Turnavine
Honorowy Redaktor
Posty: 2350
Rejestracja: 24 sty 2008, 14:18

Post autor: Turnavine » 24 sty 2011, 10:08

Za każdy stracony model odejmujemy jeden atak. Póki jednostka nie jest jakimś specjalem jest właściwie tylko wound tokenem.
Jesteś nowy? Przeczytaj. - nieaktualizowane. Nie gram już w figurkę. PM-ki z pytaniami mijają się z celem.

Awatar użytkownika
satrox
Bębniarz z głębin
Posty: 175
Rejestracja: 30 paź 2008, 11:57
Skąd: śląsk

Post autor: satrox » 28 sty 2011, 3:51

Przegladam rozne armie i kombinacje pod katem MW. Zastanawiam sie nad zasada gdy nie dziala ES. Jak dzialaja wszelkie kombinacje podnoszace f formacji na bohaterow. Kiedys ten temat, pamietam, byl rozwijany na samym poczatku odnosnie epickiej szarzy. Teraz doszlo faqu, wiecej doswiadczenia w graniu, i wiecej mozliwosci z innych umiejetnosci np.battlehostow idacych.

Moje pytanie:
Czy nastepujace zagrania podnosza f bohow w duelach/walkach.
- epicka szarza
- w bh gondorskim zasada stand united
Czy jest zroznocowanie miedzy epickim a kapitanem w formacji. To znaczy bron np.glewie, podnosci f formacji o 1 i epik dostaje te plus jeden do podliczenia f i ilosci atakow, ale czy dostaje te +1 do duela, wykladania jest chyba, ze nie. Czy kapitan podlega tej samej zasadzie? A moze na niego gdy nakladamy e.szarze ma te +2 do f w duelu?
si vis pacem, para bellum

ODPOWIEDZ

Wróć do „Walka”