Kto szarżuje a kto nie ?

Każdy wie, że lepiej mieć dłuższy... zasięg.

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

Awatar użytkownika
Necr0
Czyściciel klatek Trolli
Posty: 9
Rejestracja: 18 gru 2012, 14:30
Skąd: Wrocław

Kto szarżuje a kto nie ?

Post autor: Necr0 » 29 sty 2013, 14:03

Chodzi mi o to czy zwykły pieszy model (np. berserker ) może zaszarżować, czy szarża tyczy się tylko konnicy ?

Awatar użytkownika
Godfryd
Redaktor
Posty: 1396
Rejestracja: 21 sie 2011, 19:14
Skąd: Reprezentowice / Szybki Szpil
Kontakt:

Post autor: Godfryd » 29 sty 2013, 14:10

Każdy model może zaszarżowac, w tym sensie że w fazie ruchu może zaatakowac wrogą jednostkę, z wyjątkiem zasad specjalnych i nadzwyczajnych sytuacji.

Natomiast nie każdy model, dostaje bonusy za szraże charakterystyczne dla kawalerii- dodatkowy atak i powalenie przeciwnika w wypadku wygranej walki. Takie bonusy dostaje tylko konnica, teraz również kuce, i monstrualna kawaleria, pod warunkiem, że to ona szarżowała, a nie zaszarżowano na nią. Poza tym, pytanie można było zadać w istniejącym temacie ;)
Nobody likes you, you're ugly and your mother dresses you funny. Now smile, you f*cking douche...

https://www.facebook.com/BrushGangsta/

Awatar użytkownika
Bombicz
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 399
Rejestracja: 06 gru 2010, 20:58
Skąd: Warszawa

Post autor: Bombicz » 01 wrz 2013, 9:23

Godfryd pisze:Natomiast nie każdy model, dostaje bonusy za szraże charakterystyczne dla kawalerii- dodatkowy atak i powalenie przeciwnika w wypadku wygranej walki.
Czy oprócz kawalerii, monstrualnej kawalerii monstra(np. isengard troll) też dostają te bonusy?

Awatar użytkownika
Kevin
[Własny wybór]
Posty: 3158
Rejestracja: 23 sty 2008, 19:07
Skąd: Poznań

Post autor: Kevin » 01 wrz 2013, 9:36

Nie.
"Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna-a kilka prawdziwych wojen widziałem-pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel"- A.Sapkowski "Chrzest Ognia"

Hubcio.N
Treser wargów
Posty: 26
Rejestracja: 26 sie 2013, 16:58
Skąd: Warszawa

Post autor: Hubcio.N » 01 wrz 2013, 9:37

Niestety nie.

Simao28
Treser wargów
Posty: 27
Rejestracja: 16 cze 2017, 22:01
Skąd: Pszczyna

Re: Kto szarżuje a kto nie ?

Post autor: Simao28 » 17 gru 2018, 23:42

Żeby nie zakładać nowego tematu o szarży, to zapytam tutaj, jak to jest z szarżą i linią widoczności modelu. Doczytałem w podręczniku, że szarżować można tylko na modele, które dany model "widzi". Jeżeli przymniemy, że model A ma 8 cali ruchu, a model B będzie ze względu na jakąś przeszkodę widoczny dla A za 4 cale, to:
1. przesuwam A na 4 cale i wyprowadzam szarżę na model B, który staje się widoczny i mam jeszcze 4 cale ruchu w zapasie, które mogę wykorzystać na szarżowanie
czy
2. ze względu na brak widoczności modelu B przy rozpoczęciu ruchu przez model A nie można wyprowadzić w tej turze szarży na model B?
Niby proste, ale zaintrygowało mnie ze względu na zapis w najnowszym podręczniku reguł strona 24 w 2 akapicie tematu "charging enemies", w którym to na końcu jest napisane, że jeżeli dany model nie widzi swojego oponenta, to powinno się spróbować znaleźć inny cel lub przesunąć najpierw inny model lub znaleźć dla danego modelu lepsze miejsce na następną turę.

Awatar użytkownika
Ukasz
Gobliński jeździec
Posty: 97
Rejestracja: 07 wrz 2011, 18:30
Skąd: Szczecin

Re: Kto szarżuje a kto nie ?

Post autor: Ukasz » 18 gru 2018, 0:30

Uprościłeś błędnie odrobinę, aby móc zaszarżować danego przeciwnika musisz widzieć go na początku swojego ruchu. Jest też sytuacja gdzie oczy (punkt z którego mierzysz "czy widać") masz za budynkiem i niestety budynek Twojemu modelowi zasłania przeciwnika to nie zobaczysz go z ogona, a obrót modelem to już de facto jest ruch :) Szarżą nazywa się atakowanie po prostu :P

Krakers
Treser wargów
Posty: 21
Rejestracja: 23 paź 2018, 14:34

Re: Kto szarżuje a kto nie ?

Post autor: Krakers » 19 gru 2018, 21:17

Obrót modelu to nie ruch. Obracać model możesz w każdej chwili gry i ma to znaczenie wyłącznie estetyczne.
Wyjątkiem są figurki na nieokrągłych podstawkach

Awatar użytkownika
Sfacio
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 205
Rejestracja: 16 sty 2012, 16:13
Skąd: Karakorum

Re: Kto szarżuje a kto nie ?

Post autor: Sfacio » 19 gru 2018, 22:57

Trochę źle to zinterpretowałeś Krakers - do tej pory obrót to zawsze był ruch i można go było wykonać tylko w fazie ruchu. W obecnym rulebooku jest dodatkowo napisane, że można obracać modele poza ich ruchem żeby lepiej wczuć się w rozgrywającą się bitwę (łucznicy obróceni przodem do celów, walczący przodem do siebie), ale nie można tego zrobić jeżeli będzie się to wiązało z jakąś korzyścią, czyli tak jak w przedstawionym przykładzie obrotu do szarży - źle ustawiłeś model w poprzedniej turze = w tej turze nie zaszarżujesz. Obracanie modeli nie ma znaczenia wyłącznie estetycznego - ma znaczenie w trakcie gry.
Sfacio=Czyngis-Chan=Siergiej
Mój WIP
Moja strona na FB

Krakers
Treser wargów
Posty: 21
Rejestracja: 23 paź 2018, 14:34

Re: Kto szarżuje a kto nie ?

Post autor: Krakers » 20 gru 2018, 11:12

Okeeeej, dziękuję za poprawienie :) muszę wpaść gdzieś i wreszcie pograć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ruch i szarża”