O jeźdźcu i wierzchowcu (wydzielone z nowości)

"Konia, konia, królestwo za konia!"

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

macexor
Gobliński jeździec
Posty: 60
Rejestracja: 28 cze 2009, 20:00
Skąd: Piła

Post autor: macexor » 24 paź 2010, 17:21

Jak to jest z nazgiem siedzącym na bestii który szarżuje.

Może powiedzieć gracz, że walczy bestia, w związku z czym nie traci woli?
Khamul za każdą ranę odzyskuje wole? Czyli może po walce wyjść z większą jej ilością?
Jak to jest ze strzelaniem do nazga siedzące na bestii który w danej chwili walczy?

Awatar użytkownika
Christo
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 513
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:59
Skąd: Pruszków

Post autor: Christo » 24 paź 2010, 19:37

macexor pisze:Może powiedzieć gracz, że walczy bestia, w związku z czym nie traci woli?
Walczy cały model, więc Nazgule tracą wole. Nie można wysłać samej bestii do walki tak samo jak nie można do walki wysłać samego konia.
macexor pisze:Khamul za każdą ranę odzyskuje wole? Czyli może po walce wyjść z większą jej ilością?
Tak
Jak to jest ze strzelaniem do nazga siedzące na bestii który w danej chwili walczy?
Tak jak z każdym innym modelem

Mendziu
Gobliński jeździec
Posty: 78
Rejestracja: 02 wrz 2009, 17:42
Skąd: Brzeg

Post autor: Mendziu » 01 sty 2011, 14:50

Jak jeździec na wargu szarżuje to wybiera się czy walczy warg czy ork ? czy ma się 2 ataki ?
I tak nie masz tyle wojska ! ;)

Awatar użytkownika
Konradussss
Redaktor
Posty: 821
Rejestracja: 31 gru 2008, 19:10
Skąd: Wrocław / KonFederacja Dolnośląska

Post autor: Konradussss » 01 sty 2011, 15:11

To już było omawiane miliard razy na poprzednich stronach. Wybierasz te statystyki, które są lepsze, ale nie sumują się one ( tzn. w przypadku Warg Ridera bierzesz F3 bo najwyższy, S4 bo najwyższy i A1 bo najwyższy ).

supersuchar
Gobliński jeździec
Posty: 58
Rejestracja: 31 paź 2011, 7:48
Skąd: tajemnica

Post autor: supersuchar » 22 lis 2011, 18:19

Małe pytanko.
Jest taka sytuacja:
Jade dajmy na to morgulem na arwenę. Ta uderza z czara. Ja spadam z konia.
Wstaje i siadam ponownie. Pytanie brzmi: Czy posiadam lance dalej czy nie ?

Awatar użytkownika
Gotthark_Thereghal
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 297
Rejestracja: 21 lut 2008, 15:52
Skąd: Orzesze Legion Śląska

Post autor: Gotthark_Thereghal » 22 lis 2011, 18:23

Jak spadasz z konia to koń znika, więc nie możesz na niego wsiąść (jedynie wargi nie uciekają od razu tylko zdają test męstwa). Więc Twoja sytuacja z lancą nigdy nie wystąpi w grze :)
Never say no to Panda!

Awatar użytkownika
Silverhand
Honorowy Redaktor
Posty: 1791
Rejestracja: 25 sty 2008, 7:46
Skąd: W-wa

Post autor: Silverhand » 22 lis 2011, 18:24

Jeśli spadniesz z konia to już na niego nie możesz wsiąść więc lanca jest ci niepotrzebna.

supersuchar
Gobliński jeździec
Posty: 58
Rejestracja: 31 paź 2011, 7:48
Skąd: tajemnica

Post autor: supersuchar » 22 lis 2011, 19:13

Według książki z mom można wsiąć na konia.

Awatar użytkownika
DrJurek
Sędzia LO
Posty: 1161
Rejestracja: 13 sty 2009, 18:01
Skąd: Brodnica

Post autor: DrJurek » 22 lis 2011, 19:51

Według książki z mom można wsiąć na konia.

Bujanego chyba :)

supersuchar nick masz adekwatny do tego co piszesz .
Więc mówisz , że nie czitujesz , ale po dwóch turach Twoje Krasnoludy są w połowie pola bitwy ?
Interesujące.

sprzedam :
http://www.mitril.pl/forum/viewtopic.php?t=17888#417507

Awatar użytkownika
Vidoter
Bębniarz z głębin
Posty: 163
Rejestracja: 13 lut 2010, 17:19
Skąd: Dębica&okolice

Post autor: Vidoter » 22 lis 2011, 20:30

DrJurek pisze:
Według książki z mom można wsiąć na konia.

Bujanego chyba :)
podręcznik z MoM, str. 50 pisze:Należy zaznaczyć, że jeżeli gracze stosują zaawansowane zasady dotyczące Odwagi, wierzchowce mogą zostać na polu bitwy i służyć nowemu panu - patrz zasady dotyczące Odwagi.
A stronę wcześniej jest o zsiadaniu z wierzchowca. A że tak się nie gra to co innego ;)

Zgodnie z podręcznikiem wierzchowiec ucieka gdy jego jeździec zostanie zabity. Tak tylko gwoli ścisłości ;)

Awatar użytkownika
DrJurek
Sędzia LO
Posty: 1161
Rejestracja: 13 sty 2009, 18:01
Skąd: Brodnica

Post autor: DrJurek » 22 lis 2011, 20:48

Vidoter Pokaż mi gdzie to się stosuje ;)

Zsiąść to można zawsze . Wsiąść nigdy , bo nie ma na co wsiadać .

Vidoter pisze:Zgodnie z podręcznikiem wierzchowiec ucieka gdy jego jeździec zostanie zabity. Tak tylko gwoli ścisłości

Goblin Ravenger może próbować wsiąść na swojego warga , gwoli ścisłości ;)
Więc mówisz , że nie czitujesz , ale po dwóch turach Twoje Krasnoludy są w połowie pola bitwy ?
Interesujące.

sprzedam :
http://www.mitril.pl/forum/viewtopic.php?t=17888#417507

Awatar użytkownika
Glizdmen
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 358
Rejestracja: 16 maja 2009, 21:49
Skąd: Brzeg

Post autor: Glizdmen » 22 lis 2011, 21:32

Jak to jest w końcu z jeźdźcem który ma wykupiony sztandar, w chwili śmierci wierzchowca inny pieszy model może go przejąć gdy będzie się stykał z nim podstawką? Czy konny może przejąć sztandar od konnego? W podręczniku koń jest częścią ekwipunku, który nie jest wyrzucany przy trzymaniu sztandaru, więć nie wiem jak to interpreować.
Druga sprawa z Gamlingiem, czy w chwili jego śmierci królewski sztandar przepada, czy przejmuje się go na normalnych zasadach, z tym że już traci swoje specjalne właściwości?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Vidoter
Bębniarz z głębin
Posty: 163
Rejestracja: 13 lut 2010, 17:19
Skąd: Dębica&okolice

Post autor: Vidoter » 22 lis 2011, 22:02

DrJurek pisze:Vidoter Pokaż mi gdzie to się stosuje ;)
Vidoter pisze:(...)A że tak się nie gra to co innego ;)
DrJurek pisze:
Vidoter pisze:Zgodnie z podręcznikiem wierzchowiec ucieka gdy jego jeździec zostanie zabity. Tak tylko gwoli ścisłości

Goblin Ravenger może próbować wsiąść na swojego warga , gwoli ścisłości ;)
Jak może próbować wsiąść na swojego warga skoro nie żyje? :D (w sensie goblin, nie warg ...gwoli ścisłości :smile: )

Awatar użytkownika
Jacek
Sztygar bazarkowy
Posty: 2446
Rejestracja: 24 sty 2008, 17:34
Skąd: Lbn

Post autor: Jacek » 22 lis 2011, 22:36

Lol, to nie oczywiste, że po śmierci jest Spectre(WD)?
A jak wskoczy na warga to warg się robi też spectre :lol: ?
Ale głupoty piszecie, na dodatek w temacie dla początkujących. Jak się ma tutaj jakikolwiek gracz nie pogubić?


Glizdmen - wystarczy, że się styka. Konny czy pieszy, szmatę złapie. Inna sprawa, że w takiej sytuacji warto mieć pieszego chorążego.
Kupię Warriors of Dunland - dowolne uzbrojenie.

Fairfax
Treser wargów
Posty: 46
Rejestracja: 26 cze 2008, 20:46
Skąd: Poznań

Post autor: Fairfax » 27 lut 2014, 0:06

Mam pytanie: wiem, że w przypadku śmierci jeźdźca koń ucieka, a jeżeli rzucam trolem i zachaczam kawalerzyste ktory jest w walce to co? Jeździec spada i koń walczy obok niego (jeździec żyje póki co)?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawaleria”