balast

"Konia, konia, królestwo za konia!"

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

khamul
Poskramiacz pająków
Posty: 1328
Rejestracja: 30 sty 2008, 20:36
Skąd: .

balast

Post autor: khamul » 08 lut 2008, 22:11

Co można uznać za balast i na jakiej zasadzie koń możę to nosić?

Awatar użytkownika
Marat
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 348
Rejestracja: 23 sty 2008, 20:47
Skąd: inąd / Siemce

Post autor: Marat » 09 lut 2008, 13:08

Masz na myśli jednostki dodatkowe? Tzn pasażerów. Jadą normalnie ale muszą na konia wskoczyć. Tak samo schodzą koń nie ma minusów do ruchu ale przy wrogim ostrale istnieje szansa, że trafiony zostanie pasażer na 6. Przy walce normalnie obiera się cel ataku. Jeśli chodzi o coś innego to nie mam pojęcia do czego zmierzasz.
One, two, Freddy’s coming for you.
Three, four, better lock your door.
Five, six, grab your crucifix.
Seven, eight, gonna stay up late.
Nine, ten, never sleep again.

Awatar użytkownika
Atanamir
Treser wargów
Posty: 17
Rejestracja: 07 lut 2008, 21:55
Skąd: z nienacka.

Post autor: Atanamir » 09 lut 2008, 15:43

Ale przenoszenie pasażerów to zasada opcjonalna, nie ma jej w podręczniku :) Wyobrażasz sobie podwieźć Durina pod szeregi wroga i wyładować? xD
O mor henion I dhu,
Ely sirar, al sila,
Ai! Aniron Undomiel...
Tiro! El eria e mor,
I lir en el Luitha uren, Ai! Aniron...

khamul
Poskramiacz pająków
Posty: 1328
Rejestracja: 30 sty 2008, 20:36
Skąd: .

Post autor: khamul » 09 lut 2008, 15:47

Włąśnie coś takego kombinowałem :mrgreen: . To kto tą zasadę wymyślił?(deagostini :lol: ?). Z konia może walczyćzarówno pasażęr jak i jeżdziec?

Awatar użytkownika
Atanamir
Treser wargów
Posty: 17
Rejestracja: 07 lut 2008, 21:55
Skąd: z nienacka.

Post autor: Atanamir » 09 lut 2008, 17:59

Tylko jeździec, nie przeginaj! W przeciwnym razie posadziłbyś Gil-Galada i Imrahila na jednym koniu, i co, może obaj mieliby 4 ataki i +1 do zranienia? xD
O mor henion I dhu,
Ely sirar, al sila,
Ai! Aniron Undomiel...
Tiro! El eria e mor,
I lir en el Luitha uren, Ai! Aniron...

Awatar użytkownika
gokish
Opiekun Balroga
Posty: 1421
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:26
Skąd: .

Post autor: gokish » 09 lut 2008, 18:13

khamul pisze:Włąśnie coś takego kombinowałem :mrgreen: . To kto tą zasadę wymyślił?(deagostini :lol: ?). Z konia może walczyćzarówno pasażęr jak i jeżdziec?
no bo tak jest jak się grało jedną bitwę z siostrą i się zasad nie zna
zasada podnoszenia pasażerów nie jest używana na turniejach ot tyle jedyna taka możliwość jest gdy pozwala na to scenariusz np przewieźć skarb

Awatar użytkownika
Eldarix
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 438
Rejestracja: 26 sty 2008, 11:47
Skąd: Siemianowice Śl.

Post autor: Eldarix » 20 lut 2008, 10:32

gokish pisze: zasada podnoszenia pasażerów nie jest używana na turniejach ot tyle jedyna taka możliwość jest gdy pozwala na to scenariusz np przewieźć skarb
Jeśli chodzi o scenariusz "Skarb" z LoME to nigdzie nie ma wpisanej tej zasady :wink:

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 20 lut 2008, 14:07

konny wogóle nie może podnieść skarbu.... ale czy można mu "podrzucić" na zasadzie przekazywania skarbu ?? :)
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

Awatar użytkownika
drachenfeles
Pomocnik Szamana
Posty: 901
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:18
Skąd: Kraków

Post autor: drachenfeles » 20 lut 2008, 14:27

panowie to forum dotyczące zasad gry, a nie scenariuszy z lome, więc proszą zakończyć offtop

Awatar użytkownika
Eldarix
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 438
Rejestracja: 26 sty 2008, 11:47
Skąd: Siemianowice Śl.

Post autor: Eldarix » 20 lut 2008, 14:30

Ale to się tyczy także i scenariuszy LO :wink: I warto takie rzeczy rozstrzygać bo po to ten temat powstał , aby udzielać odp. co do niejasności :wink:

Awatar użytkownika
drachenfeles
Pomocnik Szamana
Posty: 901
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:18
Skąd: Kraków

Post autor: drachenfeles » 20 lut 2008, 15:48

w scenariuszach LO jest określone co i jak, a jak nie jest to należy zwrócić uwagę organizatorowi, żeby wprowadził poprawki, więc uwaga niecelna

Awatar użytkownika
BlackMist
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 490
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:57
Skąd: Londyn

Post autor: BlackMist » 21 lut 2008, 13:40

Wiec LoME to nie zasady gry? Scenariusze w LoME maja zasady specjalne, a to forum o zasadach, wiec o co chodzi z offtopem?
Kat pisze:konny wogóle nie może podnieść skarbu.... ale czy można mu "podrzucić" na zasadzie przekazywania skarbu ??
Mozna, wiecej o tym w Scenario Specific Rules w ORB. Dodatkowo model kawaleryjski moze wykopac artefakt tak jak kazda inna jednostka, ale podniesc go moze tylko jednostka piesza na 25mm podstawce, jak napisane w LoME.

PS. Srednio sie pisze na szkolnym Mac'u :)

Awatar użytkownika
Encaitar
Treser wargów
Posty: 43
Rejestracja: 31 sty 2008, 19:31
Skąd: Kraków

Post autor: Encaitar » 21 lut 2008, 14:13

BlackMist pisze:Wiec LoME to nie zasady gry? Scenariusze w LoME maja zasady specjalne, a to forum o zasadach, wiec o co chodzi z offtopem?
Przeciez LOME to scenariusze i specjalne zasady do nich. Co one maja do ogólnych zasad i mechaniki gry? W systemie LOTR:SGB nie ma możliwości przenoszenia na wierzchowcu pasażera.
"Sławne rycerskie rogi północy grały pobudkę do boju. Rohan wreszcie przybył z odsieczą."
"...do Haradu dotarła tylko legenda o strasznej zemście i potędze napadniętego Gondoru."

Awatar użytkownika
BlackMist
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 490
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:57
Skąd: Londyn

Post autor: BlackMist » 21 lut 2008, 16:48

Encaitar pisze:W systemie LOTR:SGB nie ma możliwości przenoszenia na wierzchowcu pasażera.
Tutaj akurat się mylisz, na stronie 73 są te zasady. Ale są to 'Scenario Specific Rules' więc można je używac tylko jeśli scenariusz na to pozwala, albo wszyscy gracze się zgadzają.


Edit:
Żeby nie byc oskarżonym o "Nabijanie postów" uzyję tej opcji.
Kozioł: Scenariusz istnieje z zasadami podnoszenia przedmiotów - jest to Seize The Prize. Pytanie zostało zadane powyżej, więc jak każdy znający odpowiedź odpowiedziałem na nie w powyższym poście. Ten post w którym teraz piszę, odnosi się do komentarza Encaitar'a, przypominając mu, że zasada pasażerów istnieje, aby nie wprowadzac innych ludzi w błąd.
Kozioł pisze:no i właśnie normalnie one nie obowiązują więc po co ciągniesz ten temat próbując udowodnić że takie zasady są?
Otóż już udowodniłem podając stronę 47, iż takie zasady istnieją, a to czy się je używa to już inna kwestia...
Ostatnio zmieniony 21 lut 2008, 17:42 przez BlackMist, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kozioł
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 428
Rejestracja: 24 sty 2008, 20:14
Skąd: Białystok

Post autor: kozioł » 21 lut 2008, 17:26

no i właśnie normalnie one nie obowiązują więc po co ciągniesz ten temat próbując udowodnić że takie zasady są? każdy wie że są ale normalnie na nie się nie gra, będzie jakiś scenariusz je uwzględniający i pytania do niego to sędzia-organizator będzie wtedy wyjaśniał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawaleria”