Kawaleria - co i jak?

"Konia, konia, królestwo za konia!"

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

Awatar użytkownika
Sauron
Bębniarz z głębin
Posty: 160
Rejestracja: 17 lut 2008, 17:56
Skąd: Barad-Dur

Post autor: Sauron » 25 sie 2011, 19:34

Wpierw kulasz koń czy jeździeć, potem na rany :))
Silence! I'll kill you!

Awatar użytkownika
Ajas
Redaktor
Posty: 5544
Rejestracja: 25 sty 2008, 20:24
Skąd: Poznań AP

Post autor: Ajas » 25 sie 2011, 19:40

Wiążąca jest wartość obrony trafionego - dlatego często strzela się do kawalerzysty tylko dlatego, by pozbyć się z reguły lżej opancerzonego wierzchowca.

Pozdrawiam, Ajas :D
KedzioR_vo do Offa o cyckach pisze:MaRta radzi, żebyś se cycki w necie pooglądał, bo widać, że nie wiesz, jak wyglądają (:D)
Jesteś z Poznania? kliknij!

Awatar użytkownika
Drogoth95
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 553
Rejestracja: 28 sie 2009, 11:34
Skąd: Zbuczyn :D

Post autor: Drogoth95 » 25 sie 2011, 19:56

Mam pytanie taki RRG konno czy Eowinka konno którzy maja 1 atak przy szarży maja 2 ataki ? w następstwie wygranej walki maja 4 kosci na rany ?
Zbuczyn Jedzie odzyskać prawa miejskie xD

Awatar użytkownika
Ajas
Redaktor
Posty: 5544
Rejestracja: 25 sty 2008, 20:24
Skąd: Poznań AP

Post autor: Ajas » 25 sie 2011, 19:59

W chwili podjazdu maja 2 Ataki, przy ranieniu nadal 2, ale wobec leżących i np otoczonych są one podwajane :)

Pozdrawiam, Ajas :D
KedzioR_vo do Offa o cyckach pisze:MaRta radzi, żebyś se cycki w necie pooglądał, bo widać, że nie wiesz, jak wyglądają (:D)
Jesteś z Poznania? kliknij!

Awatar użytkownika
Drogoth95
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 553
Rejestracja: 28 sie 2009, 11:34
Skąd: Zbuczyn :D

Post autor: Drogoth95 » 25 sie 2011, 20:08

Nom i o to mi chodziło to w sumie kozacko a ja cały czas grałem ze maja 1 kosc .... :P Dzięki za dobra i szybką nowinkę :)
Zbuczyn Jedzie odzyskać prawa miejskie xD

Awatar użytkownika
Gimli brave
Treser wargów
Posty: 31
Rejestracja: 27 paź 2010, 14:44
Skąd: Poznań

Post autor: Gimli brave » 13 wrz 2011, 17:20

Czy koń pozbawiony jeźdźca może tylko stać i czekać jak ktoś go dosiądzie, czy może też atakować?

Awatar użytkownika
Gizol
Nadzorca Trolli
Posty: 622
Rejestracja: 22 lip 2010, 14:26
Skąd: Tarnowskie Góry

Post autor: Gizol » 13 wrz 2011, 19:30

Koń pozbawiony jeźdźca automatycznie ucieka.
Szagrat pisze:czy berserker walczy bronią oburęczaną
To w takim razie, poproszę jednoręczaną.

Awatar użytkownika
Gimli brave
Treser wargów
Posty: 31
Rejestracja: 27 paź 2010, 14:44
Skąd: Poznań

Post autor: Gimli brave » 05 paź 2011, 19:24

Koń pozbawiony jeźdźca automatycznie ucieka.
A jeżeli gram na zasady zaawansowane i będzie zdawał testy odwagi?

Dodano po 21 dniach 12 godzinach 30 minutach 24 sekundach:

Uprzejmie proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika
Ryś
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 339
Rejestracja: 15 mar 2008, 20:43
Skąd: Gdańsk/Automomia Pomorska

Post autor: Ryś » 05 paź 2011, 19:43

Nie ma czegoś takiego jak zasady zaawansowane ;p

Myślę, że możemy tu postąpić jak w przypadku warga. Jak zostaje sam to zdaje męstwo, jeżeli się uda to go kontrolujesz jeżeli nie to ucieka.
Samozwańczy Hetman Autonomii Pomorskiej

Awatar użytkownika
emo.
Honorowy Redaktor
Posty: 2151
Rejestracja: 22 lip 2008, 10:52
Skąd: Słupsk/Lublin

Post autor: emo. » 05 paź 2011, 22:04

To się nazywa zasadami opcjonalnymi :P

Jest takowe coś w ORBie "Loose mounts" - zdawanie testu odwagi, jeśli koń zda, to można na niego wsiąść (to ostatnie to też opcjonalna rzecz). Turniejowo się tego nie gra, jednak jako homerule - dlaczego nie.
Ajas pisze:
KedzioR_vo pisze:Mogę za to mieć drugą armię do Infinity :D
Tylko wiesz Kędzior, innych graczy do Infinity sobie nie kupisz :P
Pozdrawiam, Ajas :D
Alek24 pisze:Wymienię na pozycje z "Kupię", ewentualnie kupię za dobrą cenę.
Datmord

Alwirin
Bębniarz z głębin
Posty: 138
Rejestracja: 10 sty 2009, 11:10
Skąd: KonFederacja Dolnośląska

Post autor: Alwirin » 07 sty 2013, 8:39

Mam pytanie: czy jeździec szarżujący na potwora dostaje premię w postaci dodatkowego ataku? (Wiem, że kiedyś dostawał, chodzi mi tylko o to czy wraz z hobbitem się coś zmieniło w tej kwestii?)

Awatar użytkownika
Koshara
Sztygar
Posty: 2038
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:47
Skąd: Litwini wracali? (P-ń)

Post autor: Koshara » 10 sty 2013, 22:24

Jeśli szarżuje monsterową kawalerię, to nie dostaje, gdyż to jest kawaleria.
Jeśli na monstera w rodzaju trolla lub orła (który nie jest mountem), to dostaje dodatkowy atak ale nie powala jeśli siła wynosi 6 lub więcej.
Jeśli monster ma siłę mniejszą, niż 6 (np. Dweller ma S5), to monster zostanie powalony, nawet przez zwykłego KoMTa.

Awatar użytkownika
blaszko333
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 486
Rejestracja: 18 sty 2010, 15:58
Skąd: PLGW

Post autor: blaszko333 » 27 kwie 2013, 11:56

Czy jeżeli kawalerzysta zostanie zatakowany przez piechotę i wygra walkę, powala wrogi model i rzuca podwójnie na zadanie rany, czy to bonus który ma tylko, kiedy on szarzuje?

z góry dziękuje za odpowiedź :D
Jak taki z niego król, to gdzie ma koronę? Ja jestem królem, to mam. Jakbym nie miał, to bym nie był, ale jestem, ponieważ ją mam. Na głowie ją mam. Mam ją, prawda?

Awatar użytkownika
Dwarfik
Nadzorca Trolli
Posty: 607
Rejestracja: 18 mar 2012, 16:36
Skąd: Białystok

Post autor: Dwarfik » 27 kwie 2013, 13:02

Ma ten bonus tylko, gdy szarżuje :)
Sprzedam nowiutkie wypraski goblinów z Goblin Town - więcej info priv ;)
King of Rohan pisze:PS. bo ja bym chciał grać na samych ROTN z GC, bez zwykłych ROTN


Mój WIP

Awatar użytkownika
blaszko333
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 486
Rejestracja: 18 sty 2010, 15:58
Skąd: PLGW

Post autor: blaszko333 » 27 kwie 2013, 15:40

Czy można wspomagać kawalerie lancami?
Jak taki z niego król, to gdzie ma koronę? Ja jestem królem, to mam. Jakbym nie miał, to bym nie był, ale jestem, ponieważ ją mam. Na głowie ją mam. Mam ją, prawda?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawaleria”