Monstrualne wierzchowce

Potwory i spółka.

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

MiM
Czyściciel klatek Trolli
Posty: 10
Rejestracja: 26 sty 2008, 12:56

Monstrualne wierzchowce

Post autor: MiM » 01 mar 2008, 8:28

Czy wierzchowiec i jeździec po wywaleniu przez MM przy szarży traktowani są jako rozdzieleni?? (tzn. koń ucieka, jeździec leży, lub warg zdaje męstwo, a ork leży)

Awatar użytkownika
luckero
Posty: 1876
Rejestracja: 12 wrz 2007, 13:02
Skąd: Kraków

Post autor: luckero » 01 mar 2008, 8:43

MiM pisze:Czy wierzchowiec i jeździec po wywaleniu przez MM przy szarży traktowani są jako rozdzieleni?? (tzn. koń ucieka, jeździec leży, lub warg zdaje męstwo, a ork leży)
Dokładnie. A potem jeszcze muszą jego wypłacane ataki przeżyć... 8)

Temat raczej niewłaściwy, to pytanie powinno się pojawić w dziale kawaleria.

Awatar użytkownika
Herudaio
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 457
Rejestracja: 23 sty 2008, 19:17
Skąd: KKGB Berserker - Kraków

Post autor: Herudaio » 01 mar 2008, 9:17

Jeśli MM szarżując wygra z kawalerią, liczy się jakby kawalerzysta wyrzucił 1 na spadanie automatycznie, są oddzielenie, jeździec dostaje hita z siłą 3, i oboje leżą osobno.
"I ask only for an enemy worth fighting,
and a cause worth fighting for."
- Spartan prayer

Awatar użytkownika
Kevin
[Własny wybór]
Posty: 3158
Rejestracja: 23 sty 2008, 19:07
Skąd: Poznań

Rzecz o potwornych wierzchowcach.

Post autor: Kevin » 02 mar 2008, 9:31

Ano w tym temacie pytania apropo tego typu kreaturek i wszystkiego innego co ma takową zasadę.

Pytanie ode mnie bo się spotkałem z dwoma interpretacjami mounsterious mount'a. Mianowice
jak to jest z powalaniem przez takiego stworka. Powiedzmy SQ szarżuję na Jaskiniowego Trolla z S6. Czy go powala :?:
Pytam dlatego, że jedni mówią, że MM powalają wszystko co ma taką siłę jak oni lub mniejszą, a inni mówią, że tak jak kawa nie mogę powalić niczego z siłą 6+.
"Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna-a kilka prawdziwych wojen widziałem-pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel"- A.Sapkowski "Chrzest Ognia"

Awatar użytkownika
drachenfeles
Pomocnik Szamana
Posty: 901
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:18
Skąd: Kraków

Post autor: drachenfeles » 02 mar 2008, 18:07

generalnie mm działają jak kawaleria przeciw wszystkiemu, co nie jest mm, czyli np taki troll leży jak przegra walkę z latawcem

Awatar użytkownika
DeVastator
Bębniarz z głębin
Posty: 122
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:34
Skąd: Poznań

Post autor: DeVastator » 08 kwie 2008, 20:24

W sumie ci pierwsi mają racje, ale z tego co mi wiadomo każdy MM powala wszystko (nawet kawe) poza innymi MM.
"We live as we dream - alone"

derrkater
Opiekun Balroga
Posty: 1461
Rejestracja: 03 lut 2008, 16:39
Skąd: Warszawa

Post autor: derrkater » 09 kwie 2008, 9:44

Przez to na przykład możemy powalić kochanego Spider Queena szarżując na niego innym Spider Queenem (jeśli to możliwe - tzn zło vs. zło). Byle by dobro w najbliższym okresie dostało jakiegoś MM od prawdziwego zdarzenia, jak to kiedyś z orłami było...

Awatar użytkownika
drachenfeles
Pomocnik Szamana
Posty: 901
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:18
Skąd: Kraków

Post autor: drachenfeles » 09 kwie 2008, 13:41

pomijając fakt, że SQ jest MM, a MM nie powala MM :roll:
Megatona - Amerykańska jednostka miary demokracji

Awatar użytkownika
BlackMist
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 490
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:57
Skąd: Londyn

Post autor: BlackMist » 09 kwie 2008, 15:52

Drachenfeles pisze:pomijając fakt, że SQ jest MM, a MM nie powala MM
SQ tylko dostaje bonus od szarży tak jakby była MM, ale sama MM nie jest, więc nawet zwykła kawaleria dostaje extra attack jadąc na SQ, oraz można SQ powalic jeśli się ją zaatakuje czymś jak Fell Beast.

Awatar użytkownika
przestrzel
Sztygar regionalny
Posty: 136
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:26
Skąd: Ełk

Post autor: przestrzel » 09 kwie 2008, 18:41

Isilheru pisze:jak to kiedyś z orłami było...

A właśnie, orły są MM? Czy może tylko dostają +1 atak i powalenie przy szarży? A może w ogóle nic nie dostają? Pytam bo w AB nic na ten temat nie ma, a podręcznika nie mam pod ręką.
"LOME ssie, bo moje PG nie jest PG" Jakub K.

Awatar użytkownika
luckero
Posty: 1876
Rejestracja: 12 wrz 2007, 13:02
Skąd: Kraków

Post autor: luckero » 09 kwie 2008, 19:09

Nic nie dostają niestety... A2 bazowe i to wszystko.

Awatar użytkownika
Eldarix
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 438
Rejestracja: 26 sty 2008, 11:47
Skąd: Siemianowice Śl.

Post autor: Eldarix » 09 kwie 2008, 19:14

Czyli nie ma plusów od szarży ,ale powalenie chyba jest :?:

Awatar użytkownika
Khazad
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 532
Rejestracja: 19 wrz 2007, 14:05
Skąd: Loobleen

Post autor: Khazad » 09 kwie 2008, 19:15

Nie ma. To taka latająca piechota.

Baku
Gobliński jeździec
Posty: 84
Rejestracja: 02 lut 2008, 13:51
Skąd: Bełchatów

Post autor: Baku » 13 maja 2008, 15:49

Czy ktoś by mógł mi wytłumaczyc zasade królowej pająków ?? i jej zastosowanie ??

derrkater
Opiekun Balroga
Posty: 1461
Rejestracja: 03 lut 2008, 16:39
Skąd: Warszawa

Post autor: derrkater » 14 maja 2008, 14:05

Chodzi w niej o to (jeśli mówimy o tej samej), że królowa w czasie szarży jest traktowana jak MM (+1 A i powalenie nawet kawy). Jest jednak ważny szczegół. MM szarżujący na SQ ma bonus z szarży, bo traktujemy ją jako MM tylko gdy to ona szarżuje. Co więcej Nawet zwykła kawaleria ma +1A przy szarży na królową.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mumakil, monstrualne wierzchowce”