Bohaterska walka

Batman, Spiderman, Punisher, Blade i inne takie...

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

maffiu
Gobliński jeździec
Posty: 99
Rejestracja: 10 kwie 2013, 17:02
Skąd: Kraków

Post autor: maffiu » 04 maja 2014, 9:49

To co w końcu z heroic strikiem
Kiedy się go deklaruje?
Czy można go skontrować (przeciwnik deklaruje to ja też)?
kupię khand jednostki podstawowe

Awatar użytkownika
Turnavine
Honorowy Redaktor
Posty: 2350
Rejestracja: 24 sty 2008, 14:18

Post autor: Turnavine » 04 maja 2014, 9:53

Masz przecież takie same odpowiedzi: każdy heroik deklaruje się na początku odpowiedniej fazy. Te związane z walką na początku fazy walki.
Tak możesz kontrować.
Jesteś nowy? Przeczytaj. - nieaktualizowane. Nie gram już w figurkę. PM-ki z pytaniami mijają się z celem.

maffiu
Gobliński jeździec
Posty: 99
Rejestracja: 10 kwie 2013, 17:02
Skąd: Kraków

Post autor: maffiu » 05 maja 2014, 14:46

Czy jak przeciwnik deklaruje to najpierw rzuca a potem ja decyduje sie deklarować, czy on deklaruje a ja też i obaj rzucamy w tym samym momencie?
kupię khand jednostki podstawowe

Awatar użytkownika
Rumil00
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 264
Rejestracja: 30 lis 2013, 10:33
Skąd: Wrocław

Post autor: Rumil00 » 05 maja 2014, 16:47

Obaj rzucacie w tym samym momencie.
"Tylko w milczeniu słowo,
tylko w ciemności światło,
tylko w umieraniu życie:
na pustym niebie
jasny jest lot sokoła."
Pieśń o stworzeniu Éa

Awatar użytkownika
TonyStark
Redaktor
Posty: 1957
Rejestracja: 15 sty 2009, 14:39
Skąd: Krk

Post autor: TonyStark » 05 maja 2014, 17:51

maffiu - wpadnij do Vanaheimu na nauki gry LOTRa. Myślę ,że takie podstawy najlepiej pojmiesz/zapamiętasz podczas gry. Co środę od 16-19. Możesz przyjść nawet bez armii, wszystko jest na miejscu.
Wszystkich graczy z Krakowa zapraszam do naszej grupy na Facebooku! -->LotR w Krakowie<--

maffiu
Gobliński jeździec
Posty: 99
Rejestracja: 10 kwie 2013, 17:02
Skąd: Kraków

Post autor: maffiu » 05 maja 2014, 17:55

W środy tak bardzo nie mam czasu.
Tak w ogóle to długo gram, ale nie mam podręcznika do hobbita (jestem bardzo skąpy) [Nie martw się, nie tylko.], więc nie do końca radzę sobie z hobbitowymi podstawami.
kupię khand jednostki podstawowe

Awatar użytkownika
Fenomen
Bębniarz z głębin
Posty: 150
Rejestracja: 19 lut 2010, 15:02
Skąd: Wrocław

Post autor: Fenomen » 23 lut 2018, 8:56

Witam. Chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości co do tej zasady:
Master of Battle - If this Hero is within 6” of an enemy Hero calling heroic action, he can immediately
call an heroic action of the same type without expending a point of Might. He cannot use this ability to
call a heroic shoot or heroic move action if he has already been engaged in combat that turn.
Chodzi mi o druga część tej zasady, która mówi, że nie mogę wykonać bohaterskiego ruchu lub strzału jeśli jestem zaangażowany w walke. Jednak jeśli ktos deklaruje HC, to mam HC za darmo, bo przecież w zasadzie nie ma napisane nic o HC badz HS. Itak samo jeśli boh wroga na mnie szarzuje, majac pierwszenstwo i na początku fazy walki deklaruje HS, to czy mam ten HS za darmo?
Dziękuję za pomoc , bo nie mogę przez nia spac :P
Z popiołów strzelą znów ogniska
I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król – tułacz wróci na stolicę.

Awatar użytkownika
Slotgan
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 315
Rejestracja: 24 lut 2012, 23:47
Skąd: Poznań

Post autor: Slotgan » 23 lut 2018, 9:14

Fenomen pisze:Witam. Chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości co do tej zasady:
Master of Battle - If this Hero is within 6” of an enemy Hero calling heroic action, he can immediately
call an heroic action of the same type without expending a point of Might. He cannot use this ability to
call a heroic shoot or heroic move action if he has already been engaged in combat that turn.
Chodzi mi o druga część tej zasady, która mówi, że nie mogę wykonać bohaterskiego ruchu lub strzału jeśli jestem zaangażowany w walke. Jednak jeśli ktos deklaruje HC, to mam HC za darmo, bo przecież w zasadzie nie ma napisane nic o HC badz HS. Itak samo jeśli boh wroga na mnie szarzuje, majac pierwszenstwo i na początku fazy walki deklaruje HS, to czy mam ten HS za darmo?
Dziękuję za pomoc , bo nie mogę przez nia spac :P
Tak jak napisałeś ;)

Awatar użytkownika
Fenomen
Bębniarz z głębin
Posty: 150
Rejestracja: 19 lut 2010, 15:02
Skąd: Wrocław

Post autor: Fenomen » 23 lut 2018, 9:18

Dziękuję za szybka odpowiedz Slotgan :) a jeszcze jedna kwestia :) jesli ja mam pierwszenstwo a ktoś chce skontrować heroikiem, to tez mam ten heroik za darmo?
Z popiołów strzelą znów ogniska
I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król – tułacz wróci na stolicę.

Awatar użytkownika
Slotgan
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 315
Rejestracja: 24 lut 2012, 23:47
Skąd: Poznań

Post autor: Slotgan » 23 lut 2018, 10:19

Musi najpierw oponent zadeklarować ;) tak to by było zbyt pięknie, ale możesz zawsze podpuścić przeciwnika ;p

Awatar użytkownika
Erantiel Enegwir
Treser wargów
Posty: 29
Rejestracja: 01 lut 2018, 20:40
Kontakt:

Post autor: Erantiel Enegwir » 18 kwie 2018, 7:06

Mam pytanie o Bohaterską Walkę.

1. a) Decydując się na BW (mój Bohater ma ruch 14 cm) mogę w tej BW walce zabić np. czterech orków jeśli są one w tej odpowiedniej odległości? Czyli dobiegam do pierwszego (zabijam), dobiegam do drugiego (zabijam), dobiegam do trzeciego (zabijam), itd.., aż kończy mi się zasięg 14 cm.
b) Czy robię ruch do pierwszego orka (zabijam go), do drugiego (też go zabijam) i to koniec BW, nieważne czy mam jeszcze zasięg.

2. Czy bohater w czasie BW (w walce z przeciwnikiem) rzuca tyloma kostkami ile ma w specyfikacji?

3. a) W czasie BW, gdy biję sie z orkiem to wykonuje ten sam schemat co w normalnej Walce? Czyli na początku kto wygrywa Walkę, a potem ewentualny test na rany?
b) Gdy przegram Walkę, BW się kończy?
b) Czy jeśli ork wygra Walkę to on mi zadaje test ranienia?

4. Czy w czasie BW i walce z przeciwnikiem mogę użyć dodatkowo Punktu Potęgi (jeśli brakuje mi do ranienia), aby zabić tego przeciwnika?

Trochę tego dużo, ale prosiłbym od odp. Dzięki z góry :)
Mae govannen.
Im Erantiel Enegwir Hirgonion Elvellon.


www.pictame.com/user/erantiel_enegwir/10031785185

Awatar użytkownika
*Garry
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 275
Rejestracja: 28 kwie 2015, 7:57
Skąd: Częstochowa

Post autor: *Garry » 18 kwie 2018, 9:38

1. opcja b jest prawidłowa. Zasada jest taka - deklarujesz bohaterską walkę, jeśli wygrasz i zabijesz wszystkich przeciwników możesz pobiec dalej albo zaszarżować kolejnego przeciwnika. Nie można robić takich łańcuszków - po prostu jeden ruch/szarża.

2. tak, walka jest rozgrywana na normalnych zasadach

3.
a. dokładnie tak, to normalna walka
b. tak
c. tak

4. tak, można używać potęg w standardowy sposób ;)

Awatar użytkownika
Erantiel Enegwir
Treser wargów
Posty: 29
Rejestracja: 01 lut 2018, 20:40
Kontakt:

Post autor: Erantiel Enegwir » 18 kwie 2018, 10:23

Dzieki :)

Ale jeszcze dopytam.

Jestem w pozycji początkowej. Do pierwszego orka mam 3 cm (zabijam go), od pierwszego do kolejnego również 3 cm (zabijam go), a od drugiego do trzeciego także 3 cm. Mogę ruszyć do tego trzeciego orka, a także od trzeciego do czwartego jeśli mi pozwala na to odległość?
Od pozycji początkowej poprzez pierwszego, drugiego i trzeciego orka, bohater robi ~9 cm (bohater ma ruch 14 cm).
Mae govannen.
Im Erantiel Enegwir Hirgonion Elvellon.


www.pictame.com/user/erantiel_enegwir/10031785185

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 18 kwie 2018, 10:54

Robisz ruch i sie zatrzymujesz w walce. Tyle twojej fazy ruchu. Po wszystkich ruchach masz faze strzelania nastepnie walki. I w fazie walki na poczatku deklarujesz heroiczna walke. Po wygraniu i zabiciu masz prawo do jednego ruchu i ponownego stoczenia walki :)

Polecamz kims zagrac i zobaczyc to w praktyce:)
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

Awatar użytkownika
Erantiel Enegwir
Treser wargów
Posty: 29
Rejestracja: 01 lut 2018, 20:40
Kontakt:

Post autor: Erantiel Enegwir » 18 kwie 2018, 11:14

Ok dziękuję za szybką odpowiedź.
Już rozumiem.

Pozdrawiam.
Mae govannen.
Im Erantiel Enegwir Hirgonion Elvellon.


www.pictame.com/user/erantiel_enegwir/10031785185

ODPOWIEDZ

Wróć do „Bohaterowie”