Punkty Potęgi

Batman, Spiderman, Punisher, Blade i inne takie...

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

Awatar użytkownika
Salak
Gobliński jeździec
Posty: 71
Rejestracja: 01 cze 2008, 12:59
Skąd: Busko-Zdrój

Post autor: Salak » 17 sie 2009, 21:33

Sytuacja taka: walczy bohater (np Gilmi) oraz szeregowiec (np dwarf warrior) z kimś (np. urukiem). Uruk rzuca 6, krasie rzucają np 1,3,4,5 (NIE było mówione które kości o ataki Gimliego). Czy gracz krasiowy może podbić potęgą którykolwiek z rzutów, lub powtórzyć rzut (np. "bo zapomniałem"), czy musi zaakceptować to co wypadło?

Może trochę nie na temat, ale nie ma sensu zakładać nowego w dziale "walka wręcz", bo imo sytuacja jest dosyć jasna :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gymlet
Pomocnik Szamana
Posty: 879
Rejestracja: 08 lut 2008, 16:42
Skąd: False Propeth Inn

Post autor: Gymlet » 17 sie 2009, 22:15

Jasna jak słońce - nie wyznaczył, nie podbija, jego nieuwaga.
Pawężnik Wojowników Rohanu Na Camelu

May my blade be sharp, may I sculpt the new fate for my enemies.

Kod: Zaznacz cały

Przychodzi smok w paski do hydry, a hydra na to...

Awatar użytkownika
Alexander
Posty: 691
Rejestracja: 25 sty 2008, 19:24
Skąd: Kraków

Post autor: Alexander » 17 sie 2009, 22:49

Wszystko zależy od przeciwnika - wiadomo, że może nie pozwolić w ogóle podbijać, może pozwolić podbić np. czwórkę z Twojego przykładu (założenie, że 5tka jest od zwykłego warriora), albo nawet pozwoli rzucić jeszcze raz. Jeśli nie pozwoli przerzucić ani podbić to na przyszłość będziesz wiedział, że powinieneś rozdzielać kostki, albo rzucać różnokolorowymi...

Pozdrawiam
Alexander

Awatar użytkownika
a0123456789
Bębniarz z głębin
Posty: 128
Rejestracja: 28 lip 2008, 10:34
Skąd: Kraków

Post autor: a0123456789 » 18 sie 2009, 9:20

Nie powinien w ogóle, chyba, że przeciwnik zgodzi się na dodatkowy rzut na ustalenie która kostka jest szeregowca, albo można przyjąć tak jak powiedział Alexander, że najwyższy wynik jest szeregowca.
Ale jak przeciwnik powie, że Twoja nieuwaga, Twoja strata to nie specjalnie można się wykłócać.

Pozdrawiam
Numerek
Nie ma dla mnie rzeczy zbyt trudnych. Są tylko na tyle trudne, że nie chce mi się ich robić.
-----------------
http://demotywatory.pl/29119/Od-zera
Mój idol :-)

Awatar użytkownika
God
Gobliński jeździec
Posty: 84
Rejestracja: 07 sie 2009, 20:04
Skąd: Grodzisk/Warszawa

Post autor: God » 13 lis 2009, 22:24

Czego nie można podbijac potęgą???

słyszałem z bardzo niepewnych źródeł ze:
- BD, blast (na rany)
- czar podbic (czy wejdzie)
- strzał (jeżdziec czy koń)
- rzuty na los
- odbijanie czaru
- heroiki
- rany jeżdzca spadającego z konia którego wczesniej zastrzeliłem
- męstwo (czym i czy można)
- srzał zła ( ja czy przeciwnik)
- Furia (u szamana)
Koldun Kommander Aleksandra Zerkova
Kupię Khador do WM-ki
Pisać na PM

Awatar użytkownika
Hagen92
Ambasador z Mordoru
Posty: 2345
Rejestracja: 08 lut 2009, 18:49
Skąd: z łona matki

Post autor: Hagen92 » 13 lis 2009, 22:32

Wszytsko z tego można poza:
God pisze:męstwo (czym i czy można)
Do tego służy Wola. Ale potęgi też.
God pisze:srzał zła ( ja czy przeciwnik)
tego CHYBA nie można
God pisze:Furia (u szamana)
Jeśli chodzi o to, czy wejdzie, to można. Ale rany są anulowane tylko na anturalnej '6' z tego, co mi wiadomo.
"...victory is not strength through numbers, it's all a matter of the heart..."

Awatar użytkownika
Zichu
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 377
Rejestracja: 10 lut 2008, 12:03
Skąd: Gliwice / Legion Śląska

Post autor: Zichu » 13 lis 2009, 22:35

Czego nie można podbijac potęgą???

słyszałem z bardzo niepewnych źródeł ze:
- BD, blast (na rany)
- czar podbic (czy wejdzie)
- strzał (jeżdziec czy koń)
- rzuty na los
- odbijanie czaru
- heroiki
- rany jeżdzca spadającego z konia którego wczesniej zastrzeliłem
- męstwo (czym i czy można)
- srzał zła ( ja czy przeciwnik)
- Furia (u szamana)
nie możesz podbić jeździeć czy koń, rany jeźdźca spadającego wcześniej z konia (bo to nie ty nawet rzucasz) no i z strzałami to ogólnie jak masz pół na pół (np przez przeszkodę, czy pierwszy czy drugi szereg) to nie można (chociaż jeszcze poszukam, ale tak 99% nie możesz :P ) jeśli chodzi o męstwo to możesz podbijać zarówno Wolą jak i Potęgą

warto też pamiętać, że punktami potęgi możesz obniżać rzut;) czasem na LoME może się przydać;)

Dodano po 43 sekundach:
Zichu pisze:God napisał:
Furia (u szamana)

Jeśli chodzi o to, czy wejdzie, to można. Ale rany są anulowane tylko na anturalnej '6' z tego, co mi wiadomo.
też można podnieść:)
"Somewhere I Belong"
------------------------------

Pierwsza zasada gry w Lotra od Heru:
Przede wszystkim "Have fun"!

Awatar użytkownika
God
Gobliński jeździec
Posty: 84
Rejestracja: 07 sie 2009, 20:04
Skąd: Grodzisk/Warszawa

Post autor: God » 13 lis 2009, 22:38

czyli jak rzuce za uruka pod furią 5 na k6 to potągą szamana nie mogę podniesc aby przeżył??

wielkie dzięki

sorry pisałem post gdy ty edytowałeś łapię :wink:
Koldun Kommander Aleksandra Zerkova
Kupię Khador do WM-ki
Pisać na PM

Awatar użytkownika
Konradussss
Redaktor
Posty: 821
Rejestracja: 31 gru 2008, 19:10
Skąd: Wrocław / KonFederacja Dolnośląska

Post autor: Konradussss » 13 lis 2009, 23:27

Hmm , a ja twierdzę , że nie można podnosić szamanem tylko jednostką , na którą furia obejmuje ( np. Ugluk otoczony furią mógłby podbić swoim mightem taką piątkę ).

Awatar użytkownika
Imrihil
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 393
Rejestracja: 26 sty 2008, 17:56
Skąd: Poznań

Post autor: Imrihil » 14 lis 2009, 7:36

Tak żeby rozwiać wszelkie wątpliwości:
  • Ogólnie rzecz biorąc nie można podbijać rzutów losowych (typu jeździec/koń, czy przebicie o przeszkodę itp.). [rzut na Fate jak najbardziej można podbijać]
  • Furię można podbijać, lecz tylko własnymi potęgami (patrz post Konradussssa).
  • No i oczywiście nie można podbijać potęgą na rany kogoś kogo bezpośrednio nie ranimy (tj. ten jeździec spadający z konia).
  • Resztę z wymienionych przez Ciebie przypadków podbijać jak najbardziej można.
„Gdzież to Dunedainowie, o, Elessarze? Któż twoim krewnym w wędrówkę iść każe? To, co zgubione, z mgły się wyłania, Z północy jedzie już Szara Kompania. Dla ciebie mroczna ścieżyna, sąsiedzie; Trup strzeże drogi, co ku morzu wiedzie.”

Awatar użytkownika
welsh
Pomocnik Szamana
Posty: 965
Rejestracja: 25 sty 2008, 18:35
Skąd: Poznań

Post autor: welsh » 14 lis 2009, 7:54

Bardzo irytującym rzutem, którego podbić potęgą nie można jest "Sellsword" khandyjczyków :(
Gandalf pisze: Czy życzysz mi dobrego dnia, czy oznajmiasz, że dzień jest dobry, niezależnie od tego, co ja o nim myślę; czy sam dobrze się tego ranka czujesz, czy może uważasz, że dzisiaj należy być dobrym?

Awatar użytkownika
God
Gobliński jeździec
Posty: 84
Rejestracja: 07 sie 2009, 20:04
Skąd: Grodzisk/Warszawa

Post autor: God » 14 lis 2009, 9:52

ok dzieki , głównie za tą furię, wszystko ogarniam

pozdrawiam
God
Koldun Kommander Aleksandra Zerkova
Kupię Khador do WM-ki
Pisać na PM

Awatar użytkownika
Len
Czyściciel klatek Trolli
Posty: 9
Rejestracja: 25 paź 2009, 17:00
Skąd: Szczecin

Wola i potęga

Post autor: Len » 17 lis 2009, 18:25

Słyszałem, że potęge można zastępować wolą. Czy to prawda? Jeśli tak to w jakich przypadkach?
www.upton.phorum.pl
Ożyw ktoś to forum pls!

Awatar użytkownika
Imrihil
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 393
Rejestracja: 26 sty 2008, 17:56
Skąd: Poznań

Post autor: Imrihil » 17 lis 2009, 18:31

Tylko i wyłącznie w przypadku zdawania testów męstwa wynik można modyfikować zarówno jednym, jak i drugim. Potęga i Wola, to dwie różne statystyki, których nie można stosować zamiennie.

PS. To pytanie równie dobrze mogłeś zadać tutaj...
„Gdzież to Dunedainowie, o, Elessarze? Któż twoim krewnym w wędrówkę iść każe? To, co zgubione, z mgły się wyłania, Z północy jedzie już Szara Kompania. Dla ciebie mroczna ścieżyna, sąsiedzie; Trup strzeże drogi, co ku morzu wiedzie.”

Awatar użytkownika
Anardil
Treser wargów
Posty: 17
Rejestracja: 16 lis 2009, 13:49
Skąd: Gdansk

Post autor: Anardil » 17 lut 2010, 14:07

Mam pytanie na czym polega heroiczny czyn, czy jak to się nazywa. Chodzi mi o to że gdy mój przeciwnik wygra pierwszeństwo w rzutach, to ja mogę użyć potęgi zacząć turę. Jak to działa???
Gdy upadło Osgiliath a Nazgule dziesiątkowały uciekające niedobitki gondorskiego garnizonu właśnie oni ruszyli Faramirowi na odsiecz. Wojownicy z Dol Amroth. Elita elit, najdzielniejsi z dzielnych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Bohaterowie”