War of the Ring - zasady, statystyki

Nawet najlepszy generał może stracić głowę wśród setek wojowników.

Moderatorzy: Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

DEAD
Poskramiacz pająków
Posty: 1274
Rejestracja: 04 maja 2008, 13:03
Skąd: Toruń

Post autor: DEAD » 24 mar 2009, 14:32

A najemnicy?Wogóle istnieją w WotR'ze?xD
Ajas pisze:Dunedain, DEAD - chyba specjalnie dla Was zacznę wlepiać upomnienia za pisanie głupot związanych z zasadami gry -.-Boromir CoWT cierpi z powodu kary -1 do rzutu na wygranie walki z racji posiadania sztandaru

Awatar użytkownika
ugluk
Płomień z Udunu
Posty: 2155
Rejestracja: 23 sty 2008, 19:32
Skąd: Wrocław / UWO

Post autor: ugluk » 24 mar 2009, 15:20

Fensir pisze:Mniej więcej tacy jak w SBG. Rydwany dalej nie są powalającym wyborem.
Nie są tacy najgorsi, mowa o królu oczywista. Duży ruch, sporo ataków no i bije jako monster - dobre do karcenia konnicy.
Sprzedam dużo Tyranidów

Awatar użytkownika
Fensir
Plugawy Szaman
Posty: 1179
Rejestracja: 10 mar 2008, 12:53
Skąd: ABW pod domem?

Post autor: Fensir » 24 mar 2009, 16:12

Mimo wszystko całkiem podatny na łuki i czary zadające obrażenia.
Heru pisze:Nie obraź się Ven. Ale grałeś hobbitami? Bo 75 modeli to tylko na LoME i tylko z anglikami.
"Nam jedna szarża - do nieba wzwyż;
i jeden order - nad grobem krzyż"

Awatar użytkownika
ugluk
Płomień z Udunu
Posty: 2155
Rejestracja: 23 sty 2008, 19:32
Skąd: Wrocław / UWO

Post autor: ugluk » 24 mar 2009, 19:50

Jak wszystkie potworki za normalne punkty.
Sprzedam dużo Tyranidów

Bartolomeus
Nadzorca Trolli
Posty: 690
Rejestracja: 25 maja 2008, 13:47
Skąd: Gdynia

Post autor: Bartolomeus » 25 mar 2009, 8:39

Ja mam pytanie odnośnie zasad Mighty Blow u Boromira i Spirit Grasp Galadrieli, nie tyle co o ich treść, ale o ich funkcjonowanie. Nie mogę znaleźć zastosowania dla tych zasad w praktyce, ponieważ bohater sam z siebie nie bije, chyba że w duelu, ale wtedy rzuca się po prostu na automatyczne hity, bez rzutów na resilience. Kompania też nie przejmuje tych zasad specjalnych więc kiedy tego się używa ?

Awatar użytkownika
Fensir
Plugawy Szaman
Posty: 1179
Rejestracja: 10 mar 2008, 12:53
Skąd: ABW pod domem?

Post autor: Fensir » 25 mar 2009, 9:40

Zasada działa tam gdzie siedzi bohater...
Heru pisze:Nie obraź się Ven. Ale grałeś hobbitami? Bo 75 modeli to tylko na LoME i tylko z anglikami.
"Nam jedna szarża - do nieba wzwyż;
i jeden order - nad grobem krzyż"

Bartolomeus
Nadzorca Trolli
Posty: 690
Rejestracja: 25 maja 2008, 13:47
Skąd: Gdynia

Post autor: Bartolomeus » 25 mar 2009, 9:56

Epic Heroes and Special Rules : Bohater dostaje zasady kompanii w której siedzi, ale kompania nie dostaje zasad specjalnych bohatera, chyba że jest inaczej zanotowane.
Przy wymienionych przeze mnie wyżej zasadach takiej adnotacji nie ma, więc chyba nie dokońca tak


edit:

Ok wyjaśnienie Mighty Blow przy Lurtzie rozwiewa wątpliwości

Awatar użytkownika
ugluk
Płomień z Udunu
Posty: 2155
Rejestracja: 23 sty 2008, 19:32
Skąd: Wrocław / UWO

Post autor: ugluk » 25 mar 2009, 13:20

Fensir pisze:Zasada działa tam gdzie siedzi bohater...
No właśnie nie. Oddział elfów z galadrielą nie dostanie spirit walka ani spirit graspa. Jest jak napisał Bartolomeus.
Sprzedam dużo Tyranidów

Bartolomeus
Nadzorca Trolli
Posty: 690
Rejestracja: 25 maja 2008, 13:47
Skąd: Gdynia

Post autor: Bartolomeus » 25 mar 2009, 14:37

Przeczytałem tę ramkę jeszcze raz i wydaje mi się że można to interpretować w ten sposób, że jeśli dołączamy Epica do formacji, do konkretnej kompanii, to ta konkretna kompania dostaje te bonusy od niego, ale reszta kompanii w formacji nie. W "ramce" jest mowa o specjalnej adnotacji, myślę że chodzi tu np o zasadę Celeborna Lord of Lothlorien.

No i po przeczytaniu "Mighty Blow" u Lurtza to zgadzam się z Fensirem. Chociaz błędem GW jest to, że różnie opisała te same zasady u różnych bohaterów :|

Edit:
Zakładając jednak że żadna kompania nie dostaje, to po co zasady specjalne bohaterów skoro oni nigdy sami nie walczą

Awatar użytkownika
Fensir
Plugawy Szaman
Posty: 1179
Rejestracja: 10 mar 2008, 12:53
Skąd: ABW pod domem?

Post autor: Fensir » 25 mar 2009, 15:29

To można wziąć na logikę nawet... Po co bohaterom takie zasady, skoro sami nie walczą? Oczywiście, że tutaj chodzi o kompanię.
GW pewnie szybko wyda FAQ, ale najpierw musi wyjść podręcznik ;)
Heru pisze:Nie obraź się Ven. Ale grałeś hobbitami? Bo 75 modeli to tylko na LoME i tylko z anglikami.
"Nam jedna szarża - do nieba wzwyż;
i jeden order - nad grobem krzyż"

Awatar użytkownika
ugluk
Płomień z Udunu
Posty: 2155
Rejestracja: 23 sty 2008, 19:32
Skąd: Wrocław / UWO

Post autor: ugluk » 25 mar 2009, 16:02

Bartolomeus pisze:Przeczytałem tę ramkę jeszcze raz i wydaje mi się że można to interpretować w ten sposób, że jeśli dołączamy Epica do formacji, do konkretnej kompanii, to ta konkretna kompania dostaje te bonusy od niego, ale reszta kompanii w formacji nie. W "ramce" jest mowa o specjalnej adnotacji, myślę że chodzi tu np o zasadę Celeborna Lord of Lothlorien.
W tej ramce pisze dokładnie o tym że kompania/kompanie w formacji (co też jest zaznaczone) nie dostają zasad specjalnych bohatera chyba żę jest napisane inaczej.

Np radagast daje swojej formacji pathfindera (bo ma to wyszczególnione), ale galadriela już nie.

Fensir pisze:To można wziąć na logikę nawet... Po co bohaterom takie zasady, skoro sami nie walczą? Oczywiście, że tutaj chodzi o kompanię.
Oczywiście że nie. :roll: Zasady jasno o tym piszą. Logika nie ma nic do rzeczy, zresztą od kiedy zasady gw są logiczne? Pomijając już fakt że wtedy sporo bohaterów będzie niesamowicie gięta ze wszystkimi spirit graspami, spirit walkami czy baneami.
Sprzedam dużo Tyranidów

Bartolomeus
Nadzorca Trolli
Posty: 690
Rejestracja: 25 maja 2008, 13:47
Skąd: Gdynia

Post autor: Bartolomeus » 25 mar 2009, 16:18

Zgadam się co logiczności, w każdym razie jeżeli kompania nie dostaje bonusów bohatera, to nie wiem po co one tak naprawdę są. Oczywiście te bonusy dotyczące walki itp bo te od dowodzenia to jasne.

Awatar użytkownika
drachenfeles
Pomocnik Szamana
Posty: 901
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:18
Skąd: Kraków

Post autor: drachenfeles » 25 mar 2009, 16:25

jeśli się nam poszczęści w dniu premiery wyjdzie faq, który i tak nie rozwiąże niczego istotnego, ale może cokolwiek
Megatona - Amerykańska jednostka miary demokracji

Awatar użytkownika
Nawro
Bębniarz z głębin
Posty: 128
Rejestracja: 26 sie 2008, 14:11
Skąd: Piaseczno

Post autor: Nawro » 25 mar 2009, 16:43

Ja mam pytanie odnośnie pliku z armylistami WotR do AB: U mnie brakuje w spisie armylistów The Forgotten Kingdoms. Czy mi się coś źle ściągnęło czy coś?

Awatar użytkownika
drachenfeles
Pomocnik Szamana
Posty: 901
Rejestracja: 23 sty 2008, 22:18
Skąd: Kraków

Post autor: drachenfeles » 25 mar 2009, 16:46

ich można brać tylko jako sojusz
Megatona - Amerykańska jednostka miary demokracji

Zablokowany

Wróć do „Zasady rozgrywania bitew w WotR”